EN HISTORISK GENNEMGANG

I ANLEDNING AF ABC's 125 JUBILÆUM

1944-1953

Nyt topnavn i ABC fra 1949, Jørgen Frank Rasmussen.

ABC måtte fejre sit 50 års jubilæum i krigens skygge. Materialemangel og restriktioner gav cykelsporten store udfordringer. Klubbens klassiske Kalundborg-løb måtte opgives og i stedet blev det åbne løb over 4 x 40 km på en rundstrækning med start og mål i Glostrup. Blot 26 mand var til start i A-klassen og kun ni fuldførte, bl.a. som følge af mange punkteringer på elendige ringe. Jyden Christian Pedersen vandt jubilæumsløbet, mens klubbens nye toprytter, Cornelius Peitersen, var blandt dem der blev slået ud a punkteringerne.

Også selve jubilæumsfesten blev ramt af de usikre tider. Der var udgangsforbud efter kl. 21, så man startede med middag kl. 14 og der blev danset af kl. 20, så alle kunne nå at komme i god ro og orden. I forbindelse med festen udnævntes nye æresmedlemmer, bl.a. Frode Sørensen og Wilfred Andersen, søn af Cornelius Andersen. Wilfred fulgte i sin fars fodspor og var allerede et værdsat og meget aktiv medlem af ABC’s bestyrelse.

T.v. Wilfred Andersen, søn af Cornelius, var i en menneskealder en uvurderlig arbejdskraft for ABC. T.h. Cornelius Andersen nedlægger en krans på stifteren F.J. Borgbjergs grav ved ABC’s 50 års jubilæum 14. april 1944.
Bregentvedløbet 1944 var Henning Kjær Jørgensens første start som junior. Løbet startede og sluttede på Roskildevej (dengang Roskilde Landevej) ud for det hedengangne Siesta.
HK_juniorkonge
HK_juniorkonge

Det var også i 1944, at den senere ”junior-konge” Henning Kjær Jørgensen gjorde sin entré i cykelsporten og ikke mindst i ABC. Han var endnu en rytter, der kom ind i sporten via Politikens ”De Unges Cykelløb”. Han startede i yngste klasse, men havde hurtigste tid af samtlige 200 deltagere (!). Kort efter debuterede han for ABC i juniorklassen og blev nr. 2 i sin første start. Efter endnu et par 2. pladser, vandt han fem løb i træk og i sine tre år som junior vandt han 42 sejre i 50 starter, deraf navnet ”Junior-kongen”.

ABC arrangerede 13. maj 1945 det første københavnske landevejsløb efter besættelsen. Noget egentligt ”fredsløb” blev det nu ikke, for bladet Cykle Sport kunne berette, at der mellem de to første i spurten, vinderen Rudolf Rasmussen og Freddy Ammentorp på 2. pladsen var en drabelig boksekamp…
Som et tidens tegn havde man måttet korte distancen ned til blot 102 km.

I 1946 sendte ABC det første nummer af ”ABC Nyt” på gaden. I mange år var bladet et fortrinligt bindeled mellem klubben og de aktive, indtil det blev opslugt af den digitale tidsalder.

Gik det ikke længere helt så stærkt for de bedste ABC-ryttere ude på landevejen, så forstod klubben i høj grad at markere sig på arrangørfronten. Sammen med CC og KCK arrangerede ABC i 1948 det første af de berømte 3-dagesløb gennem Danmark (en slags forløber for etapeløbet Danmark Rundt). Som noget dengang sensationelt kørtes der som afslutning et gadeløb på brostenene på Dybbølsbroen i Københavns centrum, hvor ikke mindre end 20.000 tilskuere så hollænderen Henk Faanhof vinde. Samme Faanhof blev året efter amatør verdensmester ved VM på landevej i Danmark.

Starten på det første gadeløb på Dybbølsbroen i 1948, som var afslutning på det første af i alt fire 3-dagesløb, arrangeret i årene 1948 til 1952. Nyd lige det tilskuerantal der kunne samles dengang.
10 dages løbet i Forum 1951. ABC vinder løbet med 23 omgange foran nr. 2. Fra Venstre: Axel Goltermann, Per Quist Andersen, walther Hjort Sørensen og Keld Leveau

Endelig får ABC igen et topnavn, i 1949 satte den blot 18-årige Jørgen Frank Rasmussen ny dansk rekord på 10 km på landevej i tiden 13 min. 51 sek. To år efter vandt han som etableret A-rytter DBC’s Stjerneløb og i 1952 blev han udtaget til at repræsentere Danmark i landevejsløbet ved de olympiske lege i Helsinki, hvor han sluttede som nr. 19.

”Rådet for større Færdselssikkerhed” arrangerede i sommeren 1951 i forbindelse med en udstilling i Forum et 10-dagesløb for landevejsryttere fra B-klassen. Løbet kørtes på en til lejligheden opført træbane og blev en stor succes. Også for ABC, hvis vindende firemands hold, bestående af Axel Goltermann, Per Quist Andersen, Walther Hjorth og Keld Leveau, vandt en kæmpesejr, ikke mindre end 23 omgange foran CC’s hold på 2. pladsen. Keld Leveau gjorde senere en smuk karriere som professionel vinterbanerytter.

I januar 1953 kom den triste melding om at Werner Grundahl, et af ABC’s og dansk cykelsports største talenter gennem tiderne i en alder af blot 38 år havde forladt denne verden.